Za djecu iz Konjević-Polja ne može, za Studentski centar IZ može

Kantonalna vlada ni marku nije predvidjela za nastavu djeci koja, zbog borbe za bosanski jezik, trpe u RS nepravdu i diskriminaciju već godinama, a sada ih se, evo, odriče i zvanično Sarajevo…
Za djecu iz Konjević-Polja ne može, za Studentski centar IZ može

Vlada Kantona Sarajevo nije prihvatila prijedlog ministra obrazovanja, nauke i mladih KS Elvira Kazazovića da se za školovanje djece iz Konjević-Polja za ovu školsku godinu izdvoji 416.000 KM!

Vlada za ovu namjenu nije predvidjela ni marku, potpuno je obrisala ovu stavku, čime su se obistinile najlošije prognoze roditelja djece iz Konjević-Polja, koji godinama već biju bitku za bosanski jezik ,a u toj bitci su im najviše pomagali Kanton Sarajevo i Federalno ministarstvo za izbjeglice.

To je i obaveza našeg kantona. Ja mislim da je Vlada čak trebala najmanje jednom svoju sjednicu održati u Novoj Kasabi, gdje se tim učenicima predaje instruktivna nastava, kaže Saudin Sivro, predsjednik Kantonalnog odbora Federalnog sindikata osnovnog obrazovanja, naglašavajući da će se ovaj sindikat, čim primi zvaničnu informaciju, o tome i oglasiti.

Sramota je i grehota da isti sastav Vlade na istoj sjednici izdvoji, recimo, 400.000 KM za Studentski centar IZ, a da ne izdvoji ni pare za ovu djecu, koja su, to svi znamo, samo zato što se bore za bosanski jezik, diskriminisana u Republici Srpskoj. Ali, izbori su iza nas, na njima se ne može dobiti nikakav politički poen, čak je sada i nepopularno govoriti o njima, ogorčen je Sivro, za kojeg je ovaj čin Vlade samo još jedan od dokaza da ta vlada što prije treba da ode.

Pokušali smo dobiti objašnjenje od ministra finansija Jasmina Halebića, ali nismo uspjeli.

Nihada Čolić, pomoćnica ministra Kazazovića, koordinatorica za djecu iz Konjević Polja, (čiji je angažman, naglašava, potpuno volonterski), nije mogla vjerovati da će Vlada iskazati ovakvu indiferentnost.

Još ništa nije izgubljeno. Vjerujem da će se naći zastupnici koji će kandidovati ovo pitanje u raspravi o nacrtu budžeta, kaže Čolić.

No, kako god se ovo završi, ostaje velika mrlja na svima onima koji su puni priče o tome kako se nad tom djecom vrši teška diskriminacija, o čemu su, konačno, mnogo govorili uoči proteklih izbora, a, sada, kada je sve prošlo, djeca iz Konjević -Polja, i njihovi roditelji, koji vode veliku bitku, bitku za svoj, za naš identitet, ostavljaju ih samima, kaže Sivro.

Iskreno rečeno, bilo nam je neprijatno okrenuti neki od telefonskih brojeva u Konjević-Polju i te hrabre, odvažne roditelje, koji su se za bosanski borili i pod šatorima u zimskom Sarajevu, koji su se toliko toga odrekli zbog bosanskog jezika, pa ih uoči 75-godišnjice ZAVNOBIiH-a i usred svih kazivanja o opstojnosti naše države pitati za komentar.

A BiH je i opstala dosad jer je u njoj preovladavao uvijek duh antifašizma, slobodarstva, jednakosti, pravde, solidarnosti sa drugima….

EDINA KAMENICA

oslobodjenje.ba

Back to top button